Атмосфера

Види спиртів. Що з чим пити

Опубліковано: 14 Ноя 2018 - 12:54
Культура пиття – тонкий аспект життя кожної людини, коли ми вчимо відрізняти острівний віскі від панамського рому, совіньйон з Бордо від совіньйону з Нової Зеландії. Ми куштуємо різні напої і зрештою знаходимо щось своє! Головне правило – не змішувати:) Поговоримо про основні види спиртів, які використовуються для створення нашого улюбленого напою. Головні складові якісного спирту – сировина, технологія виробництва та ректифікація. Ректифікація – це процес, під час якого відбувається видалення шкідливих домішок зі спирту на завершальному етапі його виробництва. А зараз трошки про сировину для спиртів. Зернові спирти. Горілка і віскі – основні спиртні напої з зерна у світі. Окрім них, звичайно, існує безліч міжнаціональних та місцевих напоїв, які не отримали високої популярності у світі: німецький кукурудзяний шнапс, литовська семана, японська горілка тьотю та багато інших. Горілка завжди вважалась зерновим напоєм. Проте зараз, коли її виробництво розрослось безліччю країн, практично вся вона робиться з чорної патоки, яку отримують з цукрового буряка. Віскі – національний напій Шотландії та Ірландії, який отримують шляхом перегонки збродженого зернового солоду і витримки спирту в дубових бочках. Залежно від країни походження напою використовуються різні види зерна, у тому числі ячмінь, підсолоджений ячмінь, жито, пшениця і кукурудза. Виноградні спирти. Виноградні спирти виробляють з вина та виноградної мезги (жмиху). Найпопулярніший напій цього типу – бренді. Бренді – загальний термін для позначення продуктів дистиляції виноградного вина, жмиху або фруктової та ягідної бражки. Найвідомішим видом бренді є коньяк. Близький, але менш відомий його родич арманьяк. А також італійська граппа – міцний напій, отриманий в результаті перегонки продукту виноградного жмиху. Фруктові спирти. Найчастіше – фруктові бренді. До даної категорії входять спирти, виготовлені не тільки з фруктів, але і з ягід. Сировину для цього виду спирту поділяють на два типи: яблуко і груша, фрукти і ягоди з великими кісточками. Кальвадос – яблучний або грушевий бренді, отриманий шляхом перегонки сидру у французьких департаментах Кальвадос, Манш і Орн. Кірш – французький бренді, по суті – міцний прозорий вишневий дистилят. В основному його виробляють в Ельзасі, Франч-Комте, Німеччині, Швейцарії та Австрії. Спирти з тростинного цукру. Традиційно з нього виготовляють ром і кашасе. Сьогодні ром виробляють в США, Канаді, Британії, Єгипті, Індії та інших країнах. Ром – це спирт, дистильований з соку тростинного цукру чи похідних з нього продуктів, в основному, меляси. Кашасу, як і ром, виготовляють з меляси і чистого соку тростинного цукру або з суміші соку з чорною патокою. Проте кашаса не піддається витримці, тому подається на продаж зовсім «свіжою». Спирти з агави. З соку серцевини голубої агави шляхом бродіння й перегону виготовляють текілу та менш відомий, але не менш вишуканий мескаль. Ароматизовані спирти. Виготовляються на основі будь-якої спиртової бази (патока, зернові, виноградні спирти) з ароматизацією будь-якою рослинною речовиною. На основі ароматизованих спиртів виготовляється джин, абсент і настойки, на кшталт бехеровки чи єгермейстера. Алкогольні напої такі смачні та різноманітні… Єдине – давайте не будемо змішувати;)